WordPress kurulumu nasıl yapılır? WordPress nasıl kullanılır?
WordPress Kurulumu ve Kullanım
WordPress kurulumu nasıl yapılır? WordPress nasıl kullanılır?
WordPress kimi kesimin çok sevdiği kimi kesiminde hiç sevmediği bir php tabanlı komple hazır bir sistemdir. WordPress eklentileri ile ve şablonları ile kullanıcılarına sürekli güncel yazılımları ile paylaşımlar yaparak kalitesini her daim sürüklemektedir. WordPress sistemleri ve temaları ile editlenerek ortaya birçok güzel firma siteleri, e ticaret siteleri , okul , kurum gibi birçok alanda kullanılan sorunsuz siteler mevcuttur.
WordPress, günümüzde yaygın olarak kullanılan web site şablonlarının kurulumunu ve kullanımını sağlayan yapılardan birisidir. Diğer yaygın kullanılan hazır web site yapılarından biriside Joomla’dır. joomla ile wordpress ile arasında seçim yapmamı isterseniz size direk wordpress diyebilirim. İki yapının da internette kullanımına ilişkin çok sayıda kaynak bulunmaktadır. En yaygın olanı ve kullanışlı olanıda wordpress’ tir. Bu yapıların tercih edilmesindeki en önemli etkenler arasında şablonların(temaların) ücretsiz veya uygun ücretli olması, günümüzde kullanılan web site standartlarının hepsine sahip olmaları (kaliteli tasarım, cep telefonları ve tabletlerle uyumlu “responsive” temalar, kullanıcı paneli sayesinde değiştirilebilir içerik), reklamsız olarak sitenin yayınlanması vb. bulunmaktadır. WordPress kullanıcısı olarak hazır sistemden kasıt kullanıcıların bazılarında oluşan bazı yargılar ama wordpress google açısındanda desteklenen bir alt yapıya sahiptir.
WordPress’de hemen hemen herkes site şablonu yüklemesi yapabilir. Bu işlem oldukça kolay ve basittir. WordPress Türkiye’nin sayfasından wordpress indirilir. İndirilen dosyalar CuteFTP, FileZilla türü programlar aracılığıyla hosting’inizin bulunduğu sitede size ayrılan alana yüklenir. Bu işlem konusunda zorlanan kullanıcılar hosting sağlayıcısının site kurulumu sonrası verdiği ftp bilgilerini inceleyebilirler. Genelde hosting sağlayıcınız tarafından mail adresinize böyle bir mail gönderilir. Tüm wordpress dosyaları yüklendikten sonra site adresinizi tarayıcıya girip, wordpress’in kullanıcı ayarlarını yapılandırın. Bu bölümde size verilen parolayı mutlaka bir yere not edin.
WordPress Kurulumundan Sonraki Adımlar şu şekildedir.
Kurulumu gerçekleştirdikten sonraki adımlar arasında istediğiniz temayı yükleme ve bu temayı düzenleme adımları bulunur. Enlenti olarak işinize yarayacak birçok optimize ve seo ile alakalı yazılım destekleri mevcuttur. Bu eklentiler hız ve güzenlik açısından kullanıcılara olanak sağlamaktadır. Her wordpress teması birbirinden farklı kullanıcı paneline ve site görünümüne sahiptir. Bazı temalar çok sayıda plug-in (eklenti) ile uyumlu iken bazıları hepsini desteklemezler. Bu konuda dikkat etmeniz gereken husus ise her zaman yedek alarak çalışmanız ve bu yedekleri site işlemleriniz bitene kadar saklamanızdır. Tema yüklerken de FileZilla türü programlar kullanılır. İndirdiğiniz temayı bu tür programlar aracılığıyla wordpress klasörü içerisinde wp-content/themes klasörüne koymanız gerekmektedir.
Son adımda ise siteyi düzenleme işlemi bulunur. Sitede sayfalar tanımlayıp bu sayfalardan menüler oluşturabilirsiniz. Slider seçeneği bulunan temalarda slider içerisinde fotoğraflarla sitenizi zenginleştirebilirsiniz. Çok sayıda plug-in (eklenti) sayesinde sitenizin her sayfasında ayrı tasarımlar oluşturabilirsiniz. Paralı satılan temalarda çok sayıda doküman ve teknik destek de sağlanmaktadır.
En son oalrak çalışmalarımıza devam ederek sitemizi güncellemeniz gereken yazılarınızı sitenize göre alakalı olarak devam ettirmek gerekicektir. Daha sonra yapmanız gereken işlemler artık size kalmış bir durumdur.