E-ticaret SEO Çalışmaları
Gelişen İnternet teknolojilerinde bilindiği üzere artık müşterilerin büyük bir kısmı internet üzerinden gelmektedir. Bundan dolayı ; Google arama sonuçlarında rakiplerinizin üzerinde yer almak zorunda olduğunuzu biliyorsunuzdur umarım. Peki e-ticaret SEO konusunda dikkat etmeniz gereken önemli konuları biliyor musunuz? Bilmiyorsanız bunun ile alakalı geniş özetli bilgiler vereceğiz hazır olun. Eğer bilmiyorsanız birçok potansiyel müşterinin de size ulaşmasını kaçırıyorsunuz demektir.
Bugün sizler için hazırladığımız e-ticaret seo rehberi ile, ister yeni kurulmuş bir web site, ister uzun zamandır piyasada yer alan köklü bir site olun, SEO yarışında nasıl öne çıkabileceğinizi öğrenmiş olacaksınız. Bu bilgiler ile e ticarek sitelerinizi seo konusunda hızlandırma taktikleri alacaksınız.
Şimdi giriş bölümünde kısa bilgiler verdik anlatmaya başlayalım…
SEO çalışmalarının bence en can alıcı konusu Google’da kaçıncı sırada olduğunuzdur. İlk sıralarda olmanız firmanız açısından sizler için çok önemli. Birçok işletme için ne yazık ki Google’da ilk sayfada olmak hiçbir anlam ifade etmiyor. Bunun sebebi ise Google birinci sırada yer alan web sitenin toplam trafiğin neredeyse %37’sini alıyor olması. (3. sırada yer alan web site sadece %9’luk bir tıklanma oranı elde edebiliyor)
Peki bu ne anlama geliyor?
Eğer güçlü bir e-ticaret SEO stratejiniz yoksa dijital dünyada işiniz çok zor!
Şimdi bir e-ticaret sitesinin seo stratejileri nasıl olmalı incelemeye alalım…
E-ticaret SEO Rehberi
Bölüm 1: Araştırma
Site içi SEO ve site dışı SEO çalışmalarına başlamadan önce, mutlaka anahtar kelime araştırması ve rakip araştırması çalışmalarını yapmalısınız.Eğer bu çalışmayı yanlış yaparsanız sizin için bir ifade etmeyecektir.
Neden mi?
Araştırmalar, SEO çalışmalarının bel kemiğidir. Yola nereden başlamalısınız bunu belirlemelisiniz. Yanlış hedeflenen anahtar kelimeler, planladığınız trafiği ve dönüşümü getiremeyeceği gibi, kaynak ve emek kaybı yaratacaktır. Boşuna zaman harcamış ve hedefinizden şaşmış olucaksınız. Bu ilk adım çok önemlidir.
A: Anahtar Kelime Araştırması
Anahtar kelime çalışmasında dikkat etmeniz gereken 3 çok önemli konu vardır.Bu konuları ayrıntısı ile inceleyeceğiz.
1. Anasayfa ve ürün sayfaları için anahtar kelime çalışması
Web sitenizde yer alan en önemli sayfaları optimize etmek istiyorsanız, anahtar kelimenin ilişki düzeyine, aylık ortalama arama hacmine ve kelimenin rekabet düzeyine dikkat etmelisiniz.
Google’ın ücretsiz sunduğu anahtar kelime planlayıcısı ile kapsamlı bir araştırma yapabilmeniz mümkün. Artı olarak kelimeleriniz için sıra bulucu servislerini daha sonrası için kullanabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz…
Anahtar kelime seçimi sırasında dikkat etmeniz gereken önemli bir konu da, kelimenin geniş eşleme versiyonun pek tercih etmemeniz. Yani anahtar kelimenizin alaka düzeyini biraz genişletirseniz, sayfalarınızdan hemen çıkma oranı yükseleceği gibi, dönüşüm oranınız da azalacaktır. İnsanların sayfalarınızda aradıklarını bulamaması bir süre sonra Google organik sonuçlarına da yansıyacak, dolayısıyla sıralama kaybı yaşamaya başlayacaksınız.
Örneğin: Masaüstü bilgisayar satışı yaptığınız bir sayfa için laptop kelimesini hedeflememelisiniz. Laptop kelimesinin arama hacmi masaüstü bilgisayara göre çok daha fazla olabilir ancak eğer sayfanıza gelen bir kullanıcı aradığı şeyi sayfanızda bulamazsa, sayfanızı hemen terk edecektir.
2. Blog için Nokta Atışı Anahtar Kelime Seçimi
Web siteniz için oluşturacağınız blog içeriği ile e-ticaret sayfalarında kullanma fırsatını yakalayamayacağınız kelimelerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca uzun kuyruklu anahtar kelimelerin (long tail keywords) yardımı ile arama sonuçlarında rahatlıkla fark yaratabilirsiniz.
Uzun kuyruklu anahtar kelime ne demek? Hemen açıklayayım…
Uzun kuyruklu aramalar, kullanıcıların birden fazla kelime ile yaptıkları Google aramalarıdır.
Örnek: Outdoor ayakkabılar satan bir e-ticaret siteniz olduğunu ve bir SEO firması ile “ayakkabı” kelimesi üzerine bir anlaşma yaptığınızı varsayalım. Ayakkabı kelimesinde birinci sırada olmak ne kadar harika olurdu değil mi?
Ayakkabı gibi oldukça jenerik olan kelimeler, konu ile ilgili arama trafiğinin en fazla %30’unu alıyorlar desem?? Kalan %70, uzun kuyruklu anahtar kelimelerden geliyor.